Bloggintresserade

söndag 27 december 2009

Hårkan,ett tips till sommaren!

Snön ligger djup och isen är tunn,så här kommer lite flugfiske!


Det roligaste jag vet är att ta flugspöt,några likasinnade kamrater och dra norrut. Juli 2005 gick resan,för 3:e året i rad till Jämtlänska Hårkan och Edsforsen. Efter den resan så har alla efterkommande resor gått till vatten runt Kiruna. Men ett tips för er som gillar flugfiske efter harr och öring, och inte vill åka så långt, så är Hårkan och just då Edsforsen ett riktigt kanon vatten.



En av mina fiskabröder hemmifrån, Heikki Vainionpää flyttade upp till Nälden i Krokum`s kommun som Hårkan rinner vid. Han har en egen hemsida som heter "fiskegubben" där han erbjuder guidning,kastkurser,logi men framförallt information om fiske. www.fiskegubben.se. Väl värt ett besök!

Tre av mina fiskebröder vid Hårkans strand med "fiskegubben" i mitten.

Efter midsommar och fram till månadsskiftet juli/augusti, upplever jag att fisket har varit som bäst. Men det lönar sig att kolla upp vattenståndet innan. Sen vårflod kombinerat med hårt reglerad vattenföring kan ställa till det. Annars är det relativt lättvadat. Fiskens snittvikt ligger på 7-8 hg, men fisk på kilot kommer upp. Tro mig!Det är det perfekta vattnet att ta med en kompis som precis börjat flugfiska. För 200:- veckan för ett fiskekort och 3 tips: Kolla upp vattenståndet före!, Nattsländeimitationer storlek 10-14 är ett måste
(i Edsforsen har jag varit med om extrema kläckningar), samt att fisket är bäst mellan 22.00 till rådimman kommer ca 02.00. Ta en tur till Edsforsen, Hårkan i sommar och följ mina tips. Får du vädrets makter med dig kommer du inte att bli besviken!
// Mats

lördag 12 december 2009

Nytt klubbrekord på gädda 13,12


Patrik höjde ribban på Helsingespecimens klubbrekord på gädda nu i veckan. Ingen tvekan om att Hälsingland håller mycket stor gädda. Gäddan fångades i en av Ljusnans stora sjöar och bättrade på klubbrekordet med 120 gram.
Bara en tidsfråga innan dessa sjöar levererar något i världsklass!
Grattis Putte!
/Håkan

torsdag 10 december 2009

I väntan på isen

Ismetspöna är nu genomgångna och det som fattas nu är någonstans att sätta ut dom inom ett rimligt område i våra hemtrakter.
Passade på att frächa upp lite avlagda trollingskedar till nästa säsong.


Efter ett bad i aceton och en sväng med putsduk så har man ett antal "nya" skedar att frästa predatorerna med.


Jag tänker testa mer skedar på gäddan till kommande säsong. Laxskedarna har levererat mycket gädda och detta har många wobblerfrälsta förbisett. Så dessa "nyrenoverade" skedar kommer att trimmas och hamna i nån gäddlåda och förhoppningsvis locka nån större individ till hugg.

Men nu ska 20 ismetspön ut på isen apterade med mört ett tag innan dessa beten testas den kommande säsongen.
//Håkan

lördag 5 december 2009

Sutare (tinca tinca)

Nu innan ismetar sesången har kommit igång så kan jag drömma mig tillbaka till sommarens fiske,artiken gjorde jag till Scandinavianfishing -08.


Långt in i den mörka hälsingeskogen åker jag i bland, inte bara för att söka
lugnet utan även för att meta sutare. Denna bronsfärgade karpfisk med rundade former,
med en skäggtöm vid varje munvinkel.
Ställer bilen efter den dammiga grusvägen och tar stigen ner till den lilla tjärnen.
Lommen är redan på plats när jag försiktigt smyger mig ut på myrkanten.



Väl vid vattnet börjar jag alltid lägga ut 3 st golfbollsstora mäsk bollar samt en
handfull konserverad majs innan jag tacklar upp mitt spö. En kaffe slurk hinns med
tillsammans med mackens senaste inköpta chokladbit. Lugnet börjar infinna sig och därmed dags att agna på.

Namnet sutare anses komma av det fornnordiska ”sutari ”som betyder skomakare.
På en del håll i Sverige kallas den faktiskt fortfarande "skomakare".

Agnet består för dagen av 2 styck majskorn på en slank 12.ans krok. Långsmalt flöte som bär 3 st blyhagel, matchspö med rulle. Sutaren är en mycket stark fisk, det kommer du märka den dagen du krokar en. Så rulle på spöt ökar dina odds att landa denna ( i mitt tycke ) vackra fisk. Jag blyar så att sista haglet ligger på botten med ett avstånd till kroken på ca 2 dm. Sutaren äter nästan utesluten ifrån botten.

Utlägget av tacklet lägger ringar på ytan som når ut över halva tjärnen, som vid det här laget ligger helt spegelblank. Spöt läggs mot en nytäljd spöhållare nertryckt i myren.
Mer kaffe hinns med.

En liten mäskboll läggs ut efter en trekvart när ingenting hänt. Det finns nog inget mer rofyllt
än att sitta och titta på flötet, höra fåglarna, känna alla dofterna. Flötet dyker!
Försiktigt böjer jag spöt till mothugg, fast fisk. Och visst är det en sutare. Inte den största, men ändå en sutare. Efter drillning, håvning och kort tagits får den åter frihet i sitt rätta element. Lyckan är total! Folk brukar fråga mig vilken är den roligaste fisk jag fångat, svaret blir alltid: Den senaste!



Kvällen börjar snart bil till natt när jag packar ihop mina saker. Även denna sommar
fick tjärnen besök av mig. Framme vid stigen där myren tar slut vänder mig om, jorå!
Lommen som har hållit sig på "sin" sida tjärnen är kvar, fastän fåglarna har tystnat för ett tag sedan. Säkerligen kommer jag tillbaka nästa år för ett nytt besök med min "skomakare".



//Mats Eriksson.