Bloggintresserade

lördag 21 augusti 2010

Gäddan är en tuffing!

Frågan om fisken överlever att återutsättas är ständigt aktuell. Sportfiskaren Tobias Fränstam har tittat närmare på frågan i ett examensarbete vid Göteborgs universitet. I studien ingick totalt 871 gäddor som fångades på spö i vattnen mellan Mönsterås och Stockholm under våren 2009.

-Generellt sett är överlevnaden mycket god på återutsatt gädda. Dödligheten verkar vara någon enstaka procent och det är enbart djupt krokade och svårt blödande fiskar som riskerar att avlida, säger Tobias till tidningen Svenskt fiske.
Tålig! Överlevnaden på C&R-gädor är mycket hög.

//Mats.

måndag 16 augusti 2010

Hemma igen!


Efter 68 dagar i försäkringsbolagets klor är hon äntligen hemma. Visst är det för djävligt nu när semestern precis tagit slut, men nu kan jag i alla fall komma ut på lite höst fiske. Med allt strul som hänt, samt att jag själv hittade motorn så drog försäkringsbolaget tillbaka självrisken på 1500:-. Som lite plåster på såret. Jag har även passat på att införskaffat en Fogelsta 754U som jag är i farten att bygga om så den passar till hennes katamaranskrov. Det blir ingen sjösättning före den är klar, det vågar jag bara inte. Men faaaaan va skönt att hon är hemma igen!

Tight Lines! Vi kanske ses på sjön snart!!!

// Mats

fredag 13 augusti 2010

Marmen levererar!

I går kväll genomförde vi ett kortare trolling pass på Marmen. Först och främst för att kontrollera och ställa in Håkans ekolod som har varit iväg på reparation, men även för att testa några nyinköpta beten.

Direkt efter utlägg började gösarna hugga på våra stora wobbler och det var glest mellan gädd huggen.

Det roliga var att ju närmare mörkrets intrång vi kom, desto mer gädda drillades.

På sjön träffade vi även våra föredetta konkurrenter, som för dagen lagt trollingen åt sidan för att ängna sig helt åt "spö pimpel". En rätt bra metod tyckte "för man" som lyckades lura en 5 kilos gädda. - Jo! Den var betydligt mycket större en dom de vägde in på LPR deltävling 2, Marmen.

Efter att vänt och gått tillbaka mot hamnen så kom ju plötsligt det där sköna hugget på ett av Håkans spön. Det konstaterades genast att det var en gädda av finare storlek.

Endast foto dokumentation gjordes innan hon släpptes tillbaka till sitt rätta element. Det blev en perfekt avslutning på det korta passet!

// Mats

tisdag 3 augusti 2010

Revanschen!

Efter traditionsenlig natt trolling för ca två veckor med Robban ( se artikel 22 juli ) slutade den blåsiga natten med en gädda värt namnet, samt ett rejält hugg med kort drillning efter att allt bara släppte. Kändes riktigt surt då. Jag förstog att en revansch på den fisken bara var ett måste. Efter att vi båda har tillbringat en hel del tid efter den turen med att måla och renovera våra hus, så kom vi överens efter att stött på varandra på Bergviks marknaden att revanschen skulle förläggas på måndag kvällen.

Och revansch det fick han! Den var något större en den sist. Små gösarna var även de intresserad av de stora wobblerna, ett 10 tal drillades mellan gäddorna. Innan mörkret kom så fick även jag lite finare spö böj. Här kommer ett ax plock bilder från igår.

Snygg revansch Robban!

Små gösarna gillade se stora wobblern, tyvärr! Dom var mest ivägen.

Robban, grym fotograf! Tar alltid fram detaljerna i bilden! : )

Grönt fungerade riktigt bra!

Det var en mycket lyckad kväll för oss båda. Jag fick komma ut när båten fortfarade ligger i stan och blir lagad, men framförallt att Robban fick revansch på den tappade sist.

PS. Det bästa kanske ännå är att vi kan åka ut och fånga dom igen, och igen, och igen.........

// Mats