Bloggintresserade

lördag 30 april 2011

Tjuvfiske!

År efter år så går ryktet att nätläggare har börjat fiska i Bergviken dagarna före förbudet som startar den 1 maj. Med ekolod letar man koncentrationen med gös och bombar med nät. Ryktesvis har jag hört den ena historien värre en den andra. Hur näten varit fulla med gös så man har fått gett bort till släkt och vänner.

För att ta reda på om ryktena var sanna så beslöt jag att sjösätta båten idag och åka en sväng. Och mycket riktigt behövde jag inte åka långt för att upptäcka dom första näten. Reglerna säger att man får fiska fram till 1 maj, så långt är allt lagligt. Men alla redskap var inte tydligt märkta med brukarens namn och adress eller telefon nr. i båda ändar, vissa var inte märkta alls.


Efter att meddelat en av Söderala Fiskevårdsområdesförenings fiske tillsynsmän så var han på väg i bilen innan vi avslutat samtalet. Han berättade för mig att han beslagtagit 15 st olagliga nät i Marmen i fjol. Omärkta samt med en för liten maskstorlek. På plats konstaterade vi att även dom märkta nätet hade just för liten maskstorlek. I detta fall 40 mm, istället för minimaska 60 mm som är det lagliga.

I ett 30 meters nät tog tillsynsmannen upp 7 st gösar, samtliga under minimimåttet 50cm, 6 st var dessutom under 45cm, dvs. gösar som inte har nått könsmognad.

När vi började med nät nr. 2 som var ett 90 meters nät så kom redskapens ägare åkande emot oss. Vi avvaktade till dom kom fram emot oss och det visade sig vara bekanta ansikten för tillsynsmannen. Efter en sansad disskution försäkrade de oss att de inte visste om minimimåttet på maskorna samt att redskapen måste vara märkta. Dom försäkrade även oss att till hösten skall nya redskap med 60 mm maska inhandlas och märkas. Samtidigt talade dom om två nät till som vi inte hade sett lite lägre bort. Reglerna säger att man får lägga 90 meter nät per skalle, och detta hade dessa två herrar ut nyttjat, och skulle tydligen så fortsättningsvis fortsätta med.



På vårens årsmöte på Bergviks Sportfiskeklubbs årsmöte begärde jag ordet när frågan om att fortfarande ha nätförbud maj,juni och juli, och förklarade att jag ville ha ett totalförbud för nätläggning. Jag fick inte mycket medhåll, men framförde ryktena om det fiske om bedrevs just innan förbudet Detta rörde om rejält i "grytan" på mötet. De flesta ville har mer "bevis" och dokumentation om ett sådant fiske verkligen bedrevs. Och bevis ska dom få! Jag ringde ordförande idag för kännedom.

Vi som sportfiskar i Bergviken och Marmen måste försöka ta oss till respektive klubbs årmöten och argumentera mot ett totalt nät förbud. Nu måste vi "packa ryggsäcken" och gå åt samma håll. Det är väll inte meningen att dessa två sjöars gös bestånd som inte ännu blivit könsmogen "rovfiskas" upp i överflöd, när vi tillsammans skulle kunna göra dessa vatten till en av landets bästa, som dom en gång faktiskt varit!

Till sist! När ni ser ett nät som ligger i någon av ovanståede sjöar oavsätt tid på året, kolla om det är märkt, och om du vågar kolla även maskornas storlek. Vill ni inte röra näten så kontakta gärna mig så sätter jag utbildade fisketillsynsmän på att göra det.

Nu får det fan vara nog!// Mats

onsdag 27 april 2011

Full gäddlek

Vi har under den gångna helgen hoppat över långfredagsanglingen för att i stället flug- och spinnfiskat gäddan.
Gäddleken är i full gång nu och det är lika roligt att titta på detta skådespel.
En och annan har tagit på fluga och jerk också.
Naturligtvis har fisket skett i våjen. Stora exemplar har setts rumla runt i vassen men inga av dignitet har tagit våra beten.

Mats med en flugfångad gädda i favoritgropen.


Jerkad köldstel rackare som gjorde motstånd som en mindre plastpåse.

Båda våra båtar är framplockade från vinterförvaringen och en del pyssel med dessa är i full gång och mer lär det bli.
//Håkan

söndag 17 april 2011

Första gäddsvängen: Jerk VS Fluga



Mitt i all trädgårdsfejning hade jag tänkt dra om elen i båten men så blev inte fallet.
Fiskesuget blev helt enkelt lite för stort.
Jag och min bror slöt upp där florån mynnar ut i "våjen" för att se om det hunnit upp några gäddor från marmen nu när vattnet börjar värmas upp.
Till saken hör att gäddorna i marmens västligaste delar känner av draget från våjen som för övrigt är mycket grund och vassrik. Detta gör att i början av maj år efter år så är det ett otroligtskådespel att se alla sjöfåglar som samlas på vattenspegeln samt hälsinglands tätaste gäddlek.
I snålblåst såg det länge ut att vi skulle gå bet men efter en hel del nötande lyckas jag kroka en gädda som efter en kort stund kliver av.
Staffan svarar ganska omgående med en liten som bänder flugspöt i en lagom båge för en köldstel snipa.
1-0 till flugan.

Jag lyckas tyvärr inte med bravaden att kroka någon gädda trots att det nyper till ännu en gång. Man är väl ringrostig efter vintern.
Kul ändå att få lyfta på ett par gäddor och de närmaste veckorna kommer fisket att explodera i vanlig ordning när nu våren äntligen är här.

fredag 1 april 2011

ismete på 40 års dagen



Mats firade sin 40 års dag på en vindstilla is i strålande solsken.
Med endast 6 mörtar besöktes ett göshål på Bergviken.
Mitt på dagen kom detta foto i ett MMS. Texten löd Äntligen gös!
Min fiskebroder hade förmodligen en mycket skön dag på sjön i strålande sol.
På lördag kommer vi och grattar! Dock inte för den fångade gösen.
//Håkan