Bloggintresserade

fredag 13 juli 2012

Dax att sätta ner foten igen, hårt!

Catch and Release är ett begrepp som följt med oss länge och som har fått en allt starkare betydelse för hur vi väljer att vårda våra sportfiskevatten. Många vatten med hårt fisketryck eller begränsade bestånd har fått en nyrenässans tack vare ett utbrett och väl genomfört C&R fiske. Det enda problemet med Catch and Release är att det fungerar bäst tillämpat bland rena sportfiskare och det är svårt att få exempelvis husbehovsfiskare, fritidsfiskare och yrkesfiskare att ställa sig bakom ett utbrett C&R-fiske då alternativa fisketekniker kan göra återutsättning omöjlig.

Under hösten har undertecknad (Jonas Nordigårds) samt Nicolas Jändel på Allt om Flugfiske och Lars Terkildsen på Fiskeshopen All Fly i Mörrum diskuterat fram ett nytt begrepp som vi tycker kompletterar C&R och som är mycket lättare för alla de som nyttjar fiskeresursen att ställa sig bakom. Uttrycket vi vill pusha på och som vi valt att ge en bredare definition är Limit your Kill. Begreppet Limit your Kill står för ett förhållningssätt vid fiske som innebär att vi sportfiskare tar vårt ansvar för fiskresursen. Föregår vi med gott exempel bygger vi samtidigt en bättre grund att stå på när vi jobbar för att påverka andra aktörer som husbehovsfiskare, fritidsfiskare, yrkesfiskare och myndigheter.


Alla parter behöver enas och följa det goda exemplet Limit your Kill står för så att vi tillsammans hjälps åt att återskapa en så livskraftig fiskeresurs som möjligt. I praktiken innebär Limit your Kill att man:

•Begränsar sitt uttag av matfisk och fiskar med fokus på ett långsiktigt hållbart sportfiske.

•Man tar inte upp fler matfiskar i ett ekosystem än att ett fiskbestånd kan anses minimalt påverkat av uttaget.

•Man väljer även i möjligaste mån vilka fiskar man tar upp. Riktigt stora och välvuxna individer av respektive art bär på en stark genetisk bas som man bör eftersträva att bevara samt att det är de fiskarna som ger flest yngel vid lek.

Läsvärt! // Mats

2 kommentarer:

  1. Vad sägs om att sätta upp ett sådant märke vid varenda båthamn/isättningsramp efter Ljusnans strand i vårt närområde?

    //Mats

    SvaraRadera
  2. Ser bra ut det där ! Men varför kör team Röd Limit Your Catch varenda trollingtävling för :)//Peter LJUSNE JPM

    SvaraRadera