Bloggintresserade

lördag 21 augusti 2010

Gäddan är en tuffing!

Frågan om fisken överlever att återutsättas är ständigt aktuell. Sportfiskaren Tobias Fränstam har tittat närmare på frågan i ett examensarbete vid Göteborgs universitet. I studien ingick totalt 871 gäddor som fångades på spö i vattnen mellan Mönsterås och Stockholm under våren 2009.

-Generellt sett är överlevnaden mycket god på återutsatt gädda. Dödligheten verkar vara någon enstaka procent och det är enbart djupt krokade och svårt blödande fiskar som riskerar att avlida, säger Tobias till tidningen Svenskt fiske.
Tålig! Överlevnaden på C&R-gädor är mycket hög.

//Mats.

3 kommentarer:

  1. Vid vilken vattentemp är studien gjord?

    Vi hade problem sist med flertalet gäddor i värmen. Trots fina krokningar, varsam hantering och snabbt återsättande så var de hel till synes livlösa efteråt. Höll vissa någon minut utan att de visade tecken på att piggna till.

    Måste vart värmen. Helt vindstilla och över 24c i ytvattnet.

    SvaraRadera
  2. Visst händer det att gäddor dör efter en längre fajt i varmt vatten.
    Vi höll på i 20 minuter med en 100cm+ på Marmentävlingen i fjol utan att lyckas få den att repa sig.
    Problemet med större gäddor tycks även vara att dessa tenderar att "svälja" vatten då man tar dom hårt. Men jag tror i alla fall att det är melodin annars drar man ju ut på tiden och gäddan drar på sig ännu mer mjölksyra.
    Skölj vatten över gälarna så brukar dom repa sig.
    //Håkan- Team Röd

    SvaraRadera
  3. Mun mot mun är det enda som gäller vid stark värme

    SvaraRadera